Lading av bil
Se våre ladere24/7
22kW
48 timer
Ny teknologi gjør lading av elbil enklere og smartere enn noensinne, enten du ønsker lader til enebolig, garasjeanlegg eller til hytta. Lad når forbruket på huset er som lavest, strømmen er billigst og start dagen med fulladet bil. Alle våre ladere er klargjort og installeres for 22 kWt lading avhengig av tilgjengelig kapasitet på hovedinntaket.
Bransjens beste driftsgaranti
Vi har 5 års driftsgaranti på alle våre ladere. Det vil si at om uhellet skulle oppstå og laderen stopper å virke, vil du få utbedret problemet eller innstallert en ny lader i løpet av 48 timer!*
Våre elbilladere
Qudo
App-fri ladestasjon for alle biler som er enkel i bruk. Her kan du enkelt utsette når ladningen skal starte. Utsett oppstart i 3, 6, 9 eller 12 timer med noen enkle trykk.
Pris ferdig montert*
14.990,-
inkl. mva
Wallbox Pulsar Plus
Pulsar Plus er en av verdens minste ladere. Et kompakt design fylt med smart teknologi for lading av alle elbiler. Wallbox gir deg rask, enkel og intelligent lading med kontroll via web eller app.
Pris ferdig montert*
15.990,-
inkl. mva. med 5 meter kabel
Easee Home
Smart hjemmelader som automatisk tilpasser seg alle elbiler, strømstyrker og strømnett. Laderen er proppet med teknologi og sikkerhetsfunksjoner, samtidig som den er svært enkel i bruk.
Pris ferdig montert*
16.990,-
inkl. mva
Kan leveres med dette tilbehøret:
Type 2 ladekabel fra Mennekes - 5, 7 og 10 meter
fra kr 2 990,-
Pulsar plus Powerboost 3Fas Direktemåler
ferdig montert inkl. mva 4.990,-
Easee Equalizer
ferdig montert inkl. mva kr 1.790,-
Easee Home deksel
490,- inkl. mva. (tilgjengelig i rød, blå, hvit, sort, grå)
Kabeloppheng
390,- inkl. mva
Grunnpakke installasjon utføres gjennom vår partner Ladeeksperten. Få laderen installert hjemme eller på hytta av autorisert el-installatør til fastpris**Montering av lader
Ofte stilte spørsmål
Ny lovtekst i eierseksjonsloven vedtatt 29. mai 2017:
"Eierseksjonsloven § 25 første ledd tredje og fjerde punkt skal lyde: En seksjonseier kan med samtykke fra styret anlegge ladepunkt for elbil og ladbare hybrider i tilknytning til en parkeringsplass seksjonen disponerer, eller andre steder som styret anviser. Styret kan bare nekte å samtykke dersom det foreligger en saklig grunn".
Fra 1. juli 2022 er det normen NEK 400:2022 og kapittel 722 "Forsyning av elektrisk kjøretøy" som er gjeldene ved lading av elektriske kjøretøy.
Her er noen hovedpunkter:
- Ved installasjon av ny kurs for billadning må det nå monteres en ladestasjon, alternativer som før eksisterte med stikkontakter og industrikontakter er nå fjernet
- Allment tilgjengelige ladeuttak skal være Type2 kontakt
- Kravet til dedikert kurs er videreført, men hvis det skal monteres et nytt ladepunkt i en eksisterende frittliggende garasje kan dette monteres på eksisterende kurs, med noen forbehold. Dette gjør det enklere å montere en ladestasjon uten å måtte grave ned ny kabel etc.
- Lading på vanlig stikkontakt (Schuko) er lovlig ved privat bruk, men skal være beskyttet med et overstrømsvern på 10A og jordfeilbryter Type B, samt dedikert kurs.
- Individuelt jordfeilvern med merkeutløsestrøm ≤ 30 mA.: jordfeilbryter Type B eller kombinasjon med Type A/F og utstyr for detektering av DC feilstrømmer (6mA)
- Diverse overganger kan ikke benyttes, med unntak hvis det samsvarer med anbefalingene til produsenten av utstyret og det elektriske kjøretøyet
- Skjøteledning skal ikke benyttes
Det er mange faktorer som påvirker hastigheten til lading av elbil på hurtiglader:
- Kapasiteten til ladestasjonen – En 50 kW ladestasjon leverer i praksis opptil 45 kW så sant bilen kan ta det imot. Når batteriet nærmer seg full kapasitet, vil mengden strøm som tas imot være betydelig lavere.
-
Det finnes også lynladestasjoner som kan levere fra 150 til 350 kW. Her vil du imidlertid oppleve at bilen begrenser inntaket vesentlig i forhold til lynladerens maksimumskapasitet.
- Kapasiteten til bilens batteri – Det kan gå like raskt å lade et stort som et lite batteri, det er ladehastigheten til bilen det kommer an på og kan være forskjellig fra modell til modell avhengig av teknologien som benyttes i batteriene.
- Temperatur – Hastigheten på hurtigladingen er svært følsom for temperatur, det være seg batteriets eller utetemperaturen. Et kaldt batteri har økt indre motstand, så det vil være mer tidkrevende å lade bilen en kjølig vinterdag enn midt på sommeren.
- Batteristatus – Et nesten tomt batteri som i tillegg holder god driftstemperatur vil gi maksimal ladehastighet, mens et batteri som nettopp har passert et ladenivå på 80 %, kan bruke like lang tid på de siste 20 % som den brukte på de første 80 %. Av den grunn er det god ladeskikk å avslutte hurtigladingen ved 80 %.
Prisene for strøm varierer gjennom året og fra leverandør til leverandør, og dermed varierer også ladekostnaden.
Har man til eksempel en bil med batterikapasitet på 50 kWt og strømmen koster kr 2,- pr kWt blir prisen for en fullading kr 100,-
50 kWt x 2,- kr pr kWt = 100,- kr
Det er ikke lenger lov å montere ny, egen 220V stikkontakt for lading. Har man allerede en stikkontakt som tilfredsstiller kravene kan denne fortsatt benyttes. Les mer under "Hvilke regler gjelder for lading av elbil?"
Prisene for hurtiglading varierer fra leverandør til leverandør. Noen leverandører tar betalt pr kWt og noen pr min. Det lønner seg å tegne abonnement hos de største leverandørene for de beste prisene.