Det er flere måter å selge bil på. Her er det du bør tenke på før du velger metoden som passer deg best.
28-06-22

Skal du selge bil? Dette bør du tenke gjennom.

Å selge bil er noe de fleste av oss gjør bare et par ganger i løpet av livet. Ikke rart det har fått rykte på seg for å være en komplisert affære. Heldigvis trenger det ikke være spesielt vanskelig eller tidkrevende. Her får du en oversikt over de vanligste måtene å selge bil på – slik at du kan velge den som passer best for deg.

  • Selge privat
  • Innbytte
  • Selge til forhandler
  • Selge på auksjon

Det er mange veier til målet når du skal selge bil. Kanskje lurer du på om du burde sette bort jobben til en etablert forhandler, eller om det er mer penger å tjene på å fikse salget på egenhånd? Hva som er mest gunstig for akkurat deg, avhenger av flere ting. Tenk gjennom hvor mye tid du har til rådighet, hvor stor risiko du er villig til å ta, og om du er komfortabel med å gjennomføre bruktbilsalget selv.

Selge bil privat – fordeler og ulemper

Ingen kjenner bilen din bedre enn deg! Derfor kan det være en god ide å selge bilen privat, for eksempel gjennom Finn.no. Fordelen med å fikse salget selv, er at du slipper fordyrende mellomledd og kan oppnå en høyere pris. Det kan imidlertid være noen fallgruver å gå i underveis – men med grundige forberedelser er halve jobben gjort.

Dette må du gjøre selv

Begynn med å finne riktig markedsverdi. Søk gjerne på nettet for å se hva andre biler av samme årsmodell, med samme utstyrsnivå og kilometerstand ligger ute for, men husk at dette ikke nødvendigvis gjenspeiler hva du får for bilen til slutt. Mange opplever å få en lavere pris for bilen enn de håpet på i utgangspunktet, så ha realistiske forventninger.

Deretter kan du gå i gang med selve jobben: lage en annonse, ta bilder, klargjøre bilen, skaffe en oversikt over tilstanden og holde visninger for potensielle kjøpere. Vær forberedt på å bruke en del tid og ressurser på dette. De fleste som selger bil privat, må dessuten regne med både useriøse henvendelser, pruting og skambud.

Beregn ca. 2 måneder

Å selge bil på egen hånd kan ta tid – i gjennomsnitt en til to måneder. Dersom du har hastverk, vil du sannsynligvis oppnå en like god pris gjennom en forhandler.

Alle kjøp mellom privatpersoner er bundet av kjøpsloven. Det betyr at kjøper har rett til å klage i inntil to år dersom bilen er i dårligere stand enn forventet. Hvis bilen har komplett servicehistorikk, garanti og du i tillegg har full oversikt over bilens tilstand, bør dette gå helt fint. Er bilen derimot eldre, med mangelfull historikk og du ikke vet hvor god stand den faktisk er i, er det lurt å vurdere en salgsform som innebærer mindre risiko.

Innbytte – betal den nye bilen din med den gamle

Innbytte blir stadig mer populært. Kort fortalt betyr innbytte at du selger den gamle bilen din til en forhandler, og bruker fortjenesten til å kjøpe en ny bil. Bilen du allerede eier hjelper deg med andre ord å finansiere den nye drømmebilen din – smart, ikke sant?

Det er mange fordeler med innbytte. For det første trenger du ikke gå en periode uten bil, for med dette alternativet får du en ny bil i øyeblikket du leverer fra deg den gamle. Du slipper også styret knyttet til en salgsprosess som annonsering, vask og visninger – alt dette tar forhandleren seg av! Med innbytte har du heller ikke noe ansvar for bilens stand, så du trenger ikke å bekymre deg for feil eller mangler som avdekkes i etterkant.

Derfor kan du få en lavere pris ved innbytte

Innbytteprisen kan være lavere enn den du ville fått om du hadde solgt bilen privat. Dette er fordi forhandleren må dekke inn utgiftene knyttet til å ha en bil stående i utstillingslokalet, overta risikoen og fikse det praktiske rundt salget. Ikke desto mindre er innbytte et godt alternativ for mange – trygt, enkelt og tidsbesparende.

Rent salg til forhandler – oppgjør på dagen

Når du selger bilen til en forhandler har du samme fordeler som ved innbytte. Forhandleren håndterer hele prosessen fra fra A til Å, slik at du kan bruke tiden din på morsommere ting enn å svare på e-poster og telefoner fra potensielle kjøpere. Oppgjøret kommer raskt – vanligvis på dagen – og du kan tilrettelegge salget slik at du ikke må levere inn den gamle bilen før du har fått nøklene til den nye.

Som ved et privat salg, skriver du en kjøpekontrakt på vanlig måte. Deretter sørger forhandleren for å omregistrere eller avregistrere bilen – alt du trenger å gjøre er å bekrefte omregistreringen på Statens Vegvesens nettsider. Før du vinker farvel til bilen, må du dessuten sørge for å si opp og fjerne bombrikken. Forsikringen på bilen opphører automatisk når bilen er avregistrert.

Selge bil på auksjon – enkelt og greit

De siste årene har det blitt vanligere å selge bilen på auksjon. Det er et ukomplisert alternativ, hvor du i stedet for å gå direkte til en bilforhandler, legger ut bilen på en auksjonsside som for eksempel Nettbil.no.

Du setter en minstepris eller mottar et prisestimat, og kjører deretter bilen til et fast avtalt punkt. Der utføres det en tilstandsrapport, før ulike bilforhandlere får konkurrere om bilen i en auksjon. Dersom du aksepterer høyeste bud får forhandleren kjøpe bilen – enkelt og greit!

Ulempen ved auksjon er at prisen vanligvis blir lavere enn ved privat salg, og mindre forutsigbar enn ved innbytte eller rent salg til forhandler. Dersom full forutsigbarhet er viktig for deg, er det ikke sikkert at auksjon er det optimale alternativet.

Har du en bil du vil selge?

Dersom du ønsker et tilbud på bilen din, eller vurderer innbytte, fyll gjerne ut skjemaet så tar vi kontakt med deg.