Det er ikke uten grunn at stadig flere leaser drømmebilen privat hos oss. Men hva er privatleasing, og hva bør du vite før du sier ja? Her er sjekklisten du trenger.
07-02-20

Dette må du vite om privatleasing

Har du lyst på en billig inngangsbillett til en splitter ny bil? Da kan det hende at privatleasing er akkurat det du drømmer om.

Generelt anbefaler vi privatleasing dersom du bruker bilen i jobben og liker å skifte bil hvert tredje til fjerde år. Din årlige kjørelengde bør likevel ligge på minimum 20.000 km om ikke kostnaden per kilometer skal bli uforholdsmessig høy. Hvilken finansieringsform som er den beste for akkurat DEG vil selvsagt våre proffe bilselgere gi deg en full oversikt over. Siden vi vet at mange er nysgjerrige på privatleasing har vi laget denne guiden som forteller deg hva privatleasing er og hvordan det virker.

Hva menes med privatleasing?

Når du leaser er det et leasing-selskap eller finansieringsselskap som eier bilen. Du leier altså bilen i avtaleperioden, og betaler forsikring, årsavgift og verkstedutgifter som om du eide bilen. Merk deg at dette er utgangspunktet. Enkelte selskaper kan også tilby privatleasing med service inkludert i leasingprisen. Det gir naturlig nok en høyere månedskost, men enda større forutsigbarhet på hva bilen faktisk vil koste deg i måneden.

Etter avtaleperiodens slutt, som normalt er på tre år, betyr det at du må levere bilen tilbake. En av fordelene med privatleasing er at du slipper å bekymre deg over hvor mye bilen faktisk har falt i verdi. Verdifallet på alle nye biler er ofte stort, men når du leaser har du på forhånd blitt enig med forhandleren om hva bruktverdien på bilen skal settes til når den leveres tilbake. Når avtalen inngås betaler man som regel en startleie, et kontantbeløp basert på en viss prosent av bilprisen.

Den månedlige leien er summen av det avtalte verdifallet, pluss renter på et lån tilsvarende bilens veiledende pris.

Fordeler med privatleasing

Den største fordelen med privatleasing er forutsigbarhet:

  • Du får en ny og sikker bil
  • Du vet hva du skal betale for bilen i leasingperioden
  • Ut over forskuddsleien slipper du å binde opp kapital
  • Du slipper å selge bilen etter leasingperiodens slutt, og unngår dermed risikoen for bilens verditap.

I dagens marked hvor mange synes det er stor usikkerhet knyttet til å eie bil og vanskelig å velge mellom diesel, bensin, hybid eller elbil, blir privatleasing ofte foretrukket fremfor kjøp.