Dette nettstedet bruker javascript. Hvis du aktiverer javascript blir brukeropplevelsen bedre.

Sommerdekk - Ivareta sikkerheten på veien

sommerdekk
Gode dekk er avgjørende for et godt veigrep og for å ivareta sikkerheten når vi kjører bil. Mange av oss er opptatt av å ha gode vinterdekk og å skifte i tide, men å ha riktige sommerdekk er vel så viktig for å sikre trygghet på veien, også på sommerføre.

Sommerdekk – viktige egenskaper

Den viktigste egenskapen til et godt sommerdekk er å oppnå kortest mulig stopplengde ved oppbremsing. Dreneringsegenskapene til dekkene er avgjørende for veigrep på våte veier, noe som vi alle opplever å kjøre på i løpet av sommerhalvåret. Veigrep og stabilitet sørger for at vi har god kontroll under ulike kjøreforhold. Liten rullemotstand gir oss dessuten bedre drivstofføkonomi.

Mønsterdybde og vannplaning

Dekkets mønsterdybde har stor innvirkning på bilens sikkerhet. Den påvirker hovedsaklig dekkets evne til å bremse effektivt på våte veier og beskyttelse mot vannplaning. På sommerdekk er minimumskravet for mønsterdybde på 1,6 mm men det anbefales å skifte til nye sommerdekk når mønsterdybden er på 3 mm for å opprettholde god sikkerhet. Ved en hastighet på 75 km/t vil et nytt sommerdekk med 8 mm mønsterdybde ha en kontaktflate med bakken på 74 % mens et dekk med minstekravet på 1,6 mm har en kontaktflate på kun 16 % når det er 3 mm overflatevann.

Er du av de som tenker at det er helt greit å kjøre på piggfrie vinterdekk hele året bør du lese dette.

Viktig med riktig lufttrykk

Konsekvensene av å kjøre med feil lufttrykk er mange, blant annet vil du øke slitasjen på dekkene. Det anbefales at man fyller luft i henhold til «full bil med last»-merkingen i bilens lufttrykkstabell. Det viser seg at omtrent halvparten av oss kjører med feil lufttrykk så det kan være verdt å ta en ekstra sjekk. Ved riktig lufttrykk vil man oppnå bedre drivstofføkonomi, mindre slitasje på dekkene og bedre kjøreegenskaper.

Hva bør vektlegges ved kjøp av nye sommerdekk?

Dette er sommerdekkets viktigste egenskaper og bør vektlegges når du skal kjøpe nye sommerdekk:

  • Bremseegenskaper
  • Dreneringsegenskaper
  • Veigrep
  • Stabilitet
  • Rullemotstand
  • Støy

 

Usikker på om du trenger nye sommerdekk?

Kom gjerne innom en av våre avdelinger så sjekker vi dekkene for deg kostnadsfritt. Dersom det viser seg at du bør bytte dekk kan vi tilby deg dekk fra våre leverandører Continental og Nokian, som har et bredt utvalg av dekk i alle prisklasser.

Se våre priser på sommerdekk

Footer